" target="_blank"> TARİH KURDU: 2.ABDÜLHAMİTE SUİKAST(21 Temmuz 1905)

Sponsorlu Bağlantı

17 Aralık 2013 Salı

2.ABDÜLHAMİTE SUİKAST(21 Temmuz 1905)


21 Temmuz 1905'te, Padişah II. Abdülhamit'e Hollywoodvari bir suikast düzenlendi.

Yıldız Camisi'nde kıldığı Cuma namazından sonraPadişah her zamanki gibi arabasına doğru yürüyordu. Şeyhülislam, bir şeyler sormak için Abdülhamit’i merdivenlerde durdurdu.

Sohbet esnasında birden Padişah'ın arabasının hemen yanında büyük bir patlama oldu. Bomba yüklü bir at arabası patlatılmıştı!

1 dakika 42 saniye

Suikast için hazırlanan faytona 80 kilo patlayıcı, 20 kilo demir yüklenmişti. Fransa’da imal edilen bir zaman ayarlayıcısı vardı.

Padişah camiden çıktığı anda bomba 1 dakika 42 saniye sonra patlayacak şekilde ayarlandı. Fakat merdivenlerdeki konuşmadan ötürü süre dolunca suikast başarısızlıkla sonuçlandı.

Patlamada 26 kişi öldü, 58 kişi yaralandı, 20 at telef oldu, 16 at arabası parçalandı.

Ermeni devleti planı

Suikast fikri bir Rus Ermenisine aitti.  Arkasında ise Doğu Anadolu'da Ermeni devleti kurmak için çalışan bir örgüt vardı.

Viyana'da yaptırılan özel fayton, gümrük görevlilerine rüşvet verilerek ülkeye parça parça sokulmuştu.

Tevfik Fikret'in üzüntüsü

Tertipçilerin büyük kısmı yurtdışına kaçmayı başardı. İçlerinden Belçikalı bir anarşist yakalandı ve her şeyi bütün detaylarıyla itiraf etti.

Suikastın başarısız olması üzerine Tevfik Fikret üzüntüsünü şu dizelerle dile getirdi:  "Ey şanlı avcı, tuzağını boşuna kurmadın! Attın ama yazık ki, yazıklar ki vuramadın!"
 
Ziyaretçi Defteri yükleniyor...