" target="_blank"> TARİH KURDU: Galatasarayın Kuruluşu (1905)

Sponsorlu Bağlantı

17 Aralık 2013 Salı

Galatasarayın Kuruluşu (1905)

Galatasaray Futbol kulubü Türkiyenin en eski kulüplerinden birisidir. Sarı kırmızı renklerden oluşan takımın simgesi aslandır. 1905 Yılında Ali Sami Yen ve Arkadaşları tarafından Galatasaray Lisesinde kuruldu.
Gelin Şimdi Galatasarayın Kuruluş Hikayesini ve Tarihi İnceleyelim
Galatasaray Lisesinin tarihi çok eskidir. Türkiyede sporun gelişmesinde çok büyük rol oynamıştır. Öncelikte futbol olmak üzere birçok spor dalının yayılmasında öncü kulüplerden birisi olmuştur.

Galatasaray Lisesinin eski isimi Mekteb-i Sultanidir. 1481 Yılında 2. Beyazıt tarafından devlet adamlarının yetiştirmek için kurulan bir okuldur. Galatasaray lisesi isimini kurulduğu bölgeden almıştır. Galata Sarayı adı ile anılmaktaydı.
1868 yılında Abdülaziz tarafından Galatasaray lisesi modern bir görünüm kazandı ve spor alanında ciddi bir dönemin başlangıcı oldu.
Belli bir zaman sonra okula yabancı öğretmenler geldi ve jimnastik, atletizm, yüzme gibi bir çok sportif aktivite başlatıldı.
Galatasaray lisesi öğrencileri Türkiyenin en önemli spor adamı olan Faik Üstünidman sayesinde futbolla tanıştı.
İlk başta oynanan futbol oyununun bir kuralı yoktu ve gençler rastgele top oynuyordu. Adeta topun peşinden rastgele koşuyorlardı. Buna rağmen öğrenciler tarafından çok fazla sevildi.
Galatasaray Futbol Kulübü Kuruluyor
1901 yılında İstanbulda yaşamakta olan 2 tane ingiliz Kadıköyde bir futbol okulu açtılar. Daha sonra bazı sorunlar çıktı ve 1903 yılında Moda kulübünü kurdular.
1904 yılında moda kulübü avrupadaki yabancı takımlarla anlaştı ve İstanbul Futbol Birliğini kurdu ve kendi aralarında değişik maçlar düzenlediler.
Yabancılardan oluşan takımların maçlar düzenlemeleri Galatasaraylı öğrencilerin çok ilgisini çekti ve onları büyük bir hüsrana ve üzüntüye uğrattı. Bu olaydan Sonra hedeflerini kendi futbol takımlarını kurdular ve ilkeleri Türk Olmayan Takımları Yenecek Bir Takım Oluşturmaktı.
Bu kararı aldıktan kısa bir süre sonra harekete geçtiler ve 1 Ekim 1905 günü Mehmet Ali Sami Yen yakın arkadaşlarıyla konuşarak futbol takımı kurmaya karar verdileri. Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Kamil Ulus Bey’in ortaklığı, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu asbaşkanlığında kulüp kurulmuş oldu.
Takım kurulduktan hemen sonra ilk maçını Rum bir takımla yaptı be 2-0 lık gibi net bir skorla yendi. Bu galibiyetten sonra taraftarlar büyük bir mutluluk yaşadı ve Takımı ” Galata Sarayon Efendileri ” Diyerek çok sevdiler. Takıma isim bulmak en zor kısımıydı. Bu galibiyetten sonra kurucular bir isimde karar kıldılar ve Galatasaray isimi ortaya çıktı.
Ziyaretçi Defteri yükleniyor...