" target="_blank"> TARİH KURDU: Charlie Chaplin "Şarlo

Sponsorlu Bağlantı

4 Aralık 2013 Çarşamba

Charlie Chaplin "Şarlo

Charlie Chaplin "Şarlo", 1889'da Londra'nın fakir bölgelerinden birinde doğdu. Sanatçı bir ailenin çocuğu olması nedeniyle oyunculukla uğraştı. 1913'te ailesi ile bir oyun için gittiği ABD'de sinemaya başladı... 
Charlie Chaplin, Amerikan yapımı sessiz filmlerde canlandırdığı acınacak halde, ama aynı zamanda komik küçük serseri (Şarlo/Charlot) karakteriyle dünya çapında ün kazandı.



Kendi filminin yapımcısı!..
"Şarlo", 1914'te oynadığı ilk filmini izleyen iki yıl içinde ABD'nin en tanınmış simalarından biri olmuş, 1920'lerin başlarına gelindiğinde filmlerinin sağladığı gelirlerin yüksekliği karşısında hiçbir yapımcı şirket istediği ücreti ödeyemez hale gelmiş, o da ancak yapımcılığını kendisinin üstlendiği filmlerde rol almıştır. 1920'lerin sonlarında sesli sinemaya geçilmesinden sonra yalnızca birkaç filmde görünmekle yetinmesine rağmen, ilk dönem filmlerinin sinema klasikleri olarak değerlendirilmesi ve yeni izleyici kitlelerince de ilgi görmesi nedeniyle ününü hiç yitirmemiştir. 
Dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, "Şarlo"nun, ABD vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik bir karalama kampanyası başladı. Gold Rush, The (1925) adlı filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olaylar bu kampanyayı sözde bir başarıya ulaştırdı ve "Şarlo"nun ABD'ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla İsviçre'ye yerleşti ve ölünceye kadar da orada yaşadı. Ancak 1972 yılında "Oscar Özel Ödülü"nü alması için ABD'ye çağrılan "Şarlo"nun, takip eden yılda "City Lights" adlı filmi bir kez daha Oscar Ödülü kazanmıştır. 

"Şövalye" unvanı verildi
1975 yılında 86 yaşında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından "Şövalye" unvanına layık görülen "Şarlo", 25 Aralık 1977 yılında İsviçre'nin Coursier-sur-Vevey şehrinde hayata gözlerini yummuştur.
Ölüm döşeğinde çağrılan papazın "Tanrı ruhunu bağışlasın" sözleri üzerine, ünlü komedyen Şarlo'nun son sözleri şunlar oldu:
"Neden olmasın? Her şeyin sahibi o..."
Ziyaretçi Defteri yükleniyor...